Hipofiz Bezi Küçülmesi Riskleri ve Sonrası
13 Temmuz 2024

Hipofiz Bezi Küçülmesi Riskleri ve Sonrası

Hipofiz Bezi Küçülmesi

Hipofiz bezi küçülmesi, hipofiz bezinin hasar görmesi neticesinde hormonlarını salgılayamaması durumuna hipofiz yetmezliği ya da tıp dilinde hipopituitarizm (Hypopituitarism) denir. Hipofiz yetmezliği, hipofiz bezinin hasar görmesi sebebiyle olabileceği gibi, hipotalamustan salgılanan hormonların az olması ya da yokluğu sonucunda da ortaya çıkabilir.

Hipofiz Bezi Küçülmesinin Etkileri

Hipofiz bezi küçüldüğünde, hipofizden salgılanan hormonlar daha az salgılanacağından, diğer salgı bezlerinde de yetmezlik gelişir. Örneğin, TSH az salgılandığında tiroit bezi yeterli çalışamaz ve tiroit hormon azlığı (Hipotiroidi) meydana gelir. ACTH az salgılandığında ise adrenal bez yetmezliği, yani kortizol hormon yetmezliği meydana gelir. FSH ve LH az salgılanırsa, yumurtalık veya testisler düzgün çalışamaz.

Hipofiz Bezi Küçülmesinin Nedenleri

  • Hipofiz bezindeki tümörler ve kraniofarinjioma adlı tümör: Hipofizdeki tümörlere adenom denir. Bu tümörler bir cm'den büyükse hipofiz hormonlarında eksilme başlar. Kraniofarinjioma da hipofiz yetmezliği yapar.
  • Doğum sırasında aşırı kanamaya bağlı hipofiz bezinin harap olması (Sheehan sendromu): Doğum sonrasında süt gelmez, regl başlamaz, kıllar dökülür.
  • Sarkoidoz, hemokromatoz gibi hastalıkların hipofiz bezini tutması
  • Kafa travması geçirenlerde
  • Hipofize karşı radyoterapi (ışın tedavisi) görenlerde 2 yıl sonra hipofiz yetmezliği gelişebilir.
  • Hipofiz ameliyatlarından sonra gelişebilir.

Hipofiz Bezi Yetmezliğinde Belirti ve Bulgular

Hipopituitarizmde klinik farklılıklar başlıca iki nedene bağlıdır:

  • Hipofizde tümör varsa, buna bağlı olarak baş ağrısı ve görme bozuklukları meydana gelebilir.
  • Hipofiz hormonu azlığına bağlı salgı bezi yetmezliğine ilişkin şikâyetler: İlerleyen hipopituitarizmde ilk olarak büyüme hormonu ve FSH, LH eksilirken, sonrasında TSH, ACTH ve ADH'da eksilme görülür. Ancak bu sırada değişiklikler de olabilir. Yetişkinlerde büyüme hormonu eksikliğinin semptomları belirgin olmadığından, ilk belirtiler FSH ve LH hormon eksikliğine bağlı olarak testis veya yumurtalık yetmezliğine ilişkin olabilir.

Hipofiz Bezi Yetmezliği Nasıl Teşhis Edilir?

Tiroit hormonları, cinsel hormonlar ve kortizol hormonları tek bir hastada düşükse, hipofiz yetmezliği akla gelir. Kesin teşhis için birtakım testler yapılması gerekir.

Hipofiz Yetmezliği Laboratuvar Bulguları ve Tedavi

Eksik olan hormonlar yerine konur. Yani hangi hormon eksikse, o hormonun ilacı verilir. ACTH eksikliğinde kortizon ilaçları (Hidrokortizon 20-30 mg/gün ya da prednizolon 5-7,5 mg/gün ya da metilprednizolon 4-6 mg/gün) hasta tarafından kullanılır. Operasyon, travma, inflamasyon durumlarında bu doz 2-3 kat artırılır. TSH eksikliğinde levotiroksin ilacı kullanılır. Tedaviye yanıt TSH ile değil, klinik olarak ve serum tiroksin seviyesine göre yapılır. FSH, LH eksikliği için kadınlarda östrojen tedavisi yapılır. Yeterli miktarda östrojen tedavisi ile cinsel karakterler gelişir ve kemik erimesi önlenir. Kendini daha iyi hissetme sağlanır. Her adet döngüsünün 12. ve 25. günlerinde medroksiprogesteron asetat 5-10 mg eklenir. Östrojen tedavisi 50 yaş civarına kadar aynı şekilde devam etmelidir. Erkeklerde libido ve ereksiyon sağlanması, yeterli oranda sakal gelişimi, kas gücünün sağlanması, osteoporozun önlenmesi ve tedavisi için 200-300 mg/3 haftada bir testosteron ilacı kas içerisine yapılır. Cilde yapıştırılan testosteron ilaçları da bulunur. Çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda FSH, LH ilaçları kullanılır. Büyüme hormonu eksikliği olan çocuklarda büyüme hormonu kullanılır. Son yıllarda hipofiz bezi küçülmesi aterosklerozu (damar sertliğini) azaltıcı ve vücut yağ dağılımını düzenleyici etkileri nedeniyle büyüme hormonu eksikliği olan yetişkinlerde de büyüme hormonu tedavisi yapılmaktadır. Kansızlık (anemi), kan şekeri düşüklüğü, kanda sodyum düşüklüğü bulunur. Kan yağları yükselir. Kemik erimesi sıktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nermin

27 Nisan 2024 Cumartesi

Oğlumun hipifiz bezinin normalden küçük olduğunu öğrendik.bu kknuda yardımcı olunabilinibilir mi...ilgilenen doktorlardan yardımci olmanızı bekliyorum...

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba,

Oğlunuzun hipofiz bezi konusunda endokrinoloji uzmanı bir doktordan randevu almanızı öneririm. Endokrinologlar, hormonlar ve bezlerle ilgili sorunlarda uzmanlaşmışlardır ve size en doğru tedavi yöntemlerini sunabilirler. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni