Hipofiz Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Hipofiz Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz, ya da diğer adıyla pitüiter bez, yaklaşık 0.5 gram ağırlığında ve bir fasulye tanesi büyüklüğünde olan endokrin bir bezdir. Beyin tabanının altında bulunur ve bir çıkıntı şeklinde uzanır. Beyni örten zar ile çevrilidir. Bütün iç salgı bezlerini denetleyerek hormon üretir ve bu ürettiği hormonları salgılayarak homeostasiyi düzenler. Hipofizin görevi, bütün endokrin ve sinir sistemi arasındaki bağlantıyı kontrol etmektir. Hipotalamusun salgıladığı RF, kan yolu sayesinde hipofizi uyarır ve hormon üretmesini sağlar.

Hipofizin Yapısı

Hipofiz, ön, arka ve orta lob olmak üzere üç bölüme ayrılır. Ön lob epitel doku, arka lob ise sinir hücrelerinden meydana gelir. Orta lob, her insanda görülmesine rağmen insanlık ırkında körelmiştir.

Ön Hipofiz Hormonları

Ön hipofiz bezinden toplam altı adet hormon salgılanır. Bunlar:
  • ACTH: Böbrek üstü bezlerinde bulunan hormonların salınımı ile ilgilidir. Stres, üzüntü, ameliyat, depresyon ve ateş gibi durumlar salınımını artırır.
  • Prolaktin: Genellikle hipofizin salgıladığı süt hormonları ile ilgilidir. Hamilelik döneminde oldukça yükselir. Başlıca görevi süt salınımını başlatarak devam ettirmektir. Prolaktin hormonunun fazlalığı kadınlarda çeşitli hastalıklara neden olurken, az olması da adet düzensizliğine yol açar.
  • LH: Bu hormon, FSH hormonu gibi üreme organları ile ilgilidir.
  • Büyüme Hormonu: Gece salgılanması çok olurken gündüz azalır. Uyumaya başlandığı ilk anlarda büyüme hormonu seviyesi en yüksek düzeye çıkar. İleri yaşlarda ise salınımı azalır.
  • TSH: Boynumuzda bulunan tiroit bezinin çalışmasını sağlar.
  • FSH: Kadın ve erkek üreme organları ile ilgilidir. Kadınlardaki yumurta oluşumu, erkeklerde sperm oluşumunda etkilidir. Cinsel farklılaşmayı sağlar.

Arka Hipofiz Hormonları

Arka hipofizden ise iki adet hormon salgılanır. Bunlar:
  • ADH: Vücuttaki su dengesini sağlar. Böbreklerde süzülen kanın geri emilmesini sağladığı gibi kalp ve damarlar üzerinde de son derece önemli etkileri vardır.
  • Oksitosin: Hamilelik döneminde sütün memeden çıkmasını sağlar.

Hipofizin Önemi

Hipofiz, salgıladığı hormonlar bakımından beynimizin en önemli yapı taşlarından biridir. Bu hormonların az veya çok salgılanması birçok rahatsızlığa neden olabilir. Başımıza aldığımız herhangi bir darbe bile hipofiz hormonlarını etkileyebilir. Bu tür durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna gidip beyin cerrahı ile görüşmekte fayda vardır.

Ek Bilgiler

Hipofiz bezi, vücudun genel işleyişini düzenleyen birçok hormonu kontrol eder ve bu nedenle "ana bez" olarak da adlandırılır. Ayrıca, hipofiz bezinin işlev bozuklukları, çeşitli endokrin hastalıklarının kaynağı olabilir. Hipofiz tümörleri, genellikle iyi huylu olmasına rağmen, hormon üretimini etkileyebilir ve çeşitli semptomlara yol açabilir. Bu durumda, endokrinolog ve nörologlar tarafından yapılan multidisipliner bir yaklaşım gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hipofiz Bezi Ne İşe Yarar?

Hipofiz Bezi Ne İşe Yarar?

Hipofiz Bezi Hormonları Türleri ve Özellikleri

Hipofiz Bezi Hormonları Türleri ve Özellikleri

Hipofiz Mikroadenomu Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz Mikroadenomu Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz Bezi Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Hipofiz Bezi Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Hipofiz Makroadenomu Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz Makroadenomu Belirtileri ve Tedavisi