Arka Hipofiz Hormonları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Arka Hipofiz Hormonları Nelerdir?

Arka Hipofiz Hormonları

Hipofiz bezi, beynin alt kısmında, burun köprüsünün arkasında ve iki gözün arasında, sfenoid kemik adı verilen bir kemik yapının içinde yer alır. Yaklaşık 600 miligram ağırlığında, kırmızımsı kahverengi renkte ve simetrik bir yapıya sahiptir. Kadınlarda erkeklere oranla daha büyüktür. Hipofiz bezi iki ana kısımdan oluşur: ön hipofiz (adeno hipofiz) ve arka hipofiz (posterior hipofiz). Öne doğru olan kısmı, hipofizin yaklaşık %75'ini oluştururken, arka kısmı %25'ini oluşturur. Öne doğru olan hipofizden altı farklı hormon salgılanır ve bu hormonlar vücuttaki diğer salgı bezlerinin işlevlerini düzenler. Hipotalamustan salgılanan bazı hormonlar, ön hipofizden hormonların salınımını tetikler. Arka hipofiz ise vazopressin ve oksitosin adı verilen iki önemli hormon salgılar.

Arka Hipofiz Hormonları ve Görevleri

Vazopressin

  • Vazopressin, kanda ozmotik basıncın yükselmesine ve hidrostatik basıncın düşmesine engel olur.
  • Böbreklerden su diürezi düzenler.
  • Vücutta su yüklenmesi, plazma osmolaritesi arttığında vazopressin salgısını hızlandırır.
  • Vazopressin salınımı, hipotalamik osmoreseptör nöron sistemi tarafından düzenlenir.
  • Arka hipofiz hormonlarının salınımındaki bozukluklar aşırı su kaybına veya su tutarak ödeme yol açabilir.

Oksitosin

  • Oksitosin, doğum zamanı ve emzirme dönemi ile ilgilidir. Doğum sırasında sancılanma ve miyometrium kasılmalarını tetikler.
  • Hamilelik ilerledikçe, miyometrial oksitosin reseptörlerinin sayısında önemli bir artış görülür ve bu reseptörlerin sayısı hamileliğin son aylarında en yüksek düzeye ulaşır.
  • Oksitosin seviyeleri, doğumun ikinci evresinde fetüs uterustan çıkarken yeniden yükselir.
  • Oksitosin, plasentanın doğumdan sonra hemostazı sağlamasına yardımcı olur.
  • Oksitosin, şiddetli obstetrik kanamaların durdurulmasında ve doğum anının başlamasında kullanılır.
  • Oksitosin, süt akışında önemli bir rol oynar. Bu süreç, meme başındaki sinir uçlarını uyaran emme davranışı ile başlar. Bu uyarılma medulla spinalis üzerinden hipotalamusa ve oradan da hipofizden oksitosin salınımına yol açar.
  • Oksitosin, meme bezlerinin miyopitelyal hücrelerinin kasılmasını sağlar ve süt akışını destekler. Ağrı veya korku, bu nörojen refleksi engelleyerek süt salınımını durdurabilir. Bebeğin ağlaması bile oksitosin salgısını tetikleyebilir.

Arka Hipofiz Hormonlarının Salgılanması

Oksitosin ve vazopressinin arka hipofizden salınımı, başlıca kolinerjik ve nörolojik nörotransmitterler ile opioid peptitlerin etkisi altındadır. Asetilkolin uyarısı, bu iki hormonun nikotinik kolinerjik reseptörler yardımıyla salınmasına yardımcı olur. Sigara içilmesi veya nikotin kullanımı, vazopressin salınımını ve buna bağlı antidiürez etkisini artırır. Alfa adrenerjik nöronlar vazopressin salınımını uyarırken, beta adrenerjik nöronlar bu uyarıyı bastırır. Çeşitli peptitler, oksitosin ve vazopressin salınımını olumlu veya olumsuz yönde değiştirebilirler. Bu durumları etkileyen diğer faktörler arasında, oksitosin reseptörlerinin sayısını artırarak oksitosin duyarlılığını artıran östrojen ve vazopressin salınımının kontrolünde rol oynayan anjiyotensin II bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hipofiz Nedir? Hipofiz Yetmezliği Belirtileri

Hipofiz Nedir? Hipofiz Yetmezliği Belirtileri

Hipofiz Bezinin Görevleri Türleri ve Özellikleri

Hipofiz Bezinin Görevleri Türleri ve Özellikleri

Hipofiz Bezi Ne İşe Yarar?

Hipofiz Bezi Ne İşe Yarar?

Hipofiz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hipofiz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hipofiz Bezi Hormonları Türleri ve Özellikleri

Hipofiz Bezi Hormonları Türleri ve Özellikleri