Hipofiz Bezinde Kist Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Hipofiz Bezinde Kist Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz bezinde kistler, genellikle 1 cm'den sonra sıkıntıya yol açmaktadır. Hipofiz bezinde kist oldukça yaygındır ve genellikle iyi huyludur. Beyindeki diğer organlara yayılma eğilimi göstermezler, ancak yıllar içinde büyüyebilirler. Diğer kistlerden farklı olarak, bazı hipofiz bezi kistleri aşırı hormon salınımına neden olabilir.

Hipofiz bezi iki kısma ayrılmaktadır: ön ve arka lob. Hipofiz bezindeki kistin büyümesi, hipofiz bezinin sıkışmasına ve hormon yapısında bozulmalara yol açabilir. Kistin boyutunda artış, hipofiz ve çevresindeki dokulara zarar verebilir. Bu durum, birden fazla dokunun sıkışmasına neden olabilir. Hipofiz bezindeki kist, optik sinire baskı yaparak görme bozukluklarına ve beyin dokusuna baskı yaparak baş ağrısına neden olabilir. Bazı hastalarda hipofiz bezindeki kist, hormon artışına yol açarak kadınlarda adet düzensizliği, göğüs ağrısı, kısırlık ve erkeklerde iktidarsızlık gibi sorunlara neden olabilir. Erişkin hastalarda ise, hipofiz bezinde oluşan kist, hormon üretiminin artması durumunda ellerde, ayaklarda ve kıkırdaklarda büyümeye, kulaklar ve kaşlarda yükselmeye yol açabilir. Ayrıca, kalp sorunları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi sağlık problemlerine de neden olabilir.

Hipofiz Bezinde Kistin Teşhisi Nasıl Yapılır?

Uzman doktor tarafından yapılan fiziksel muayene sonrasında oluşan değişiklikler araştırılmalıdır. Bu değişiklikler arasında ağrı, ellerde sızlama ve aşırı terleme bulunur. Erişkin hastalarda el ve ayaklarda oluşan büyümeler uzman doktor tarafından dikkate alınmalıdır. Hastalarda oluşan görme bozukluğu da araştırılmalıdır. Bunun yanı sıra, kan testinde hormon düzeyinin yüksek çıkması, özel kan testlerinin yapılmasına yol açabilir. Kandaki hormon değerinde artış olması durumunda, beyin tomografisi ve MR ile hipofiz bezindeki kist saptanabilir.

Hipofiz Bezinde Kistin Belirtileri Nelerdir?

Hipofiz bezindeki kist şikayetleri, kistin büyüklüğüne ve tipine göre değişkenlik göstermektedir. Kistin büyük olması, hastada körlüğe, baş ağrısına, hipofiz bezinde fonksiyon bozukluğuna, hipotiroidizme, adrenal yetersizliğe, kısırlık ve adet düzensizliği gibi belirtilere yol açabilir.

Hipofiz Bezinde Kist Hangi Komplikasyonlara Yol Açar?

Hipofiz bezindeki kistlerde komplikasyonlar, tümörün boyutu ve beyne yaptığı baskı ile artış göstermektedir. Hipofiz bezindeki kistin komplikasyonları arasında hidrosefali, kafa içinde basınç artışı, gözde körlük, kistin bulunduğu bölgede kanama ve hipofiz bezinde anormal değişiklikler yer almaktadır.

Hipofiz Bezinde Kistin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipofiz bezindeki kistin tedavisi, hangi hormon ürettiğine ve boyutuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda, erken teşhis kistin tamamen tedavi edilmesini kolaylaştırmaktadır. Bazı hipofiz bezi kistlerinde radyasyon tedavisi de uygulanmaktadır. Hipofiz bezindeki kist boyutu büyük olduğu durumlarda ise cerrahi müdahale gerekmektedir. Hipofiz bezi küçük olduğu için cerrahi müdahaleyi gerçekleştirecek uzmanın çok iyi bir cerrah olması gerekmektedir. Hipofiz bezindeki kistin ortadan kaldırılması sırasında hipofiz bezinin zarar görme ihtimali yüksektir. Zarar görmesi durumunda, ömür boyu hormon ilacı kullanılması gerekebilir. Ameliyat mümkün değilse, radyasyon tedavisi de uygulanabilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Güher

12 Nisan 2024 Cuma

Bende çeşitli ağrılardan dolayı hastaneye gittim doktor bir kaç test yaptıktan sonra hipofiz bezimde kist olduğunu anladı bana ameliyatla alabileceklerini söyledi, bende ameliyat olmaktan çok korkyorum acaba başka bir tedavi yöntemi bulunmaktamdır veya aldırmaz isem bana ne gibi sorunlar çıkarabilir bilgidi olan yardımcı olsun lütfen

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Güher Hanım,

Öncelikle geçmiş olsun. Hipofiz bezinde kist olması durumunda doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini dikkate almanız önemli. Ancak ameliyat konusunda endişeleriniz varsa, ikinci bir görüş almak iyi bir fikir olabilir. Bazen kistler ilaç tedavisiyle de kontrol altına alınabiliyor. Kisti aldırmazsanız, büyüyerek çevre dokulara baskı yapabilir ve hormon dengesizliklerine yol açabilir. Bu yüzden doktorunuzla tüm tedavi seçeneklerini ve olası riskleri detaylıca konuşmanızda fayda var. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hipofiz Bezi Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz Bezi Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz Bezi Ne İşe Yarar?

Hipofiz Bezi Ne İşe Yarar?

Arka Hipofiz Hormonları Nelerdir?

Arka Hipofiz Hormonları Nelerdir?

Hipofiz Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Hipofiz Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Hipofiz Glandı Ön Hipofizden Salgılanan Hormonlar

Hipofiz Glandı Ön Hipofizden Salgılanan Hormonlar