Hipofiz Emarı Neden Çekilir?
25 Haziran 2024

Hipofiz Emarı Neden Çekilir?

Hipofiz Emarı

Hipofiz adenomu şüphesiyle beyin cerrahına yönlendirilen bir hastada, öncelikle ayrıntılı bir muayene yapılması gerekmektedir. Bu muayene sırasında özellikle periferal görme muayenesi büyük önem taşır. Hipofiz bezi ile ilgili durumlarda ilk adım, hastanın kapsamlı bir muayeneden geçirilmesidir. Kanda veya idrar testlerinde hormon düzeylerini tespit etmek amacıyla kontrastlı veya kontrastsız olarak MR çekimi yapılır. Bu işleme Hipofiz emarı adı verilir.

Hipofiz MR işlemi, hastalığın daha net bir şekilde görülmesini sağlar. Tümörlerin daha ayrıntılı incelenmesi için damar yoluyla kontrast madde enjekte edilebilir. Bu uygulama, hipofiz bezindeki tümörlerin boyutlarını ve yerleşimini belirlemek için kullanılır ve en uygun tedavi, MR sonuçlarına göre planlanır. Hipofiz emarında x-ışınları bulunmadığı için radyasyon riski yoktur. Dolayısıyla beyin açısından herhangi bir sıkıntı yaratmaz. Hipofiz emarı, hastalara manyetik akım gönderilerek başlar ve bu akımın geri dönüşümüyle tamamlanır. Emar cihazı, hastalıklara teşhis koymak ve mevcut hastalıklar hakkında ayrıntılı bilgi sağlamak için kullanılan gelişmiş bir teknolojik cihazdır. Hipofiz bezi tanısı gibi birçok hastalığın teşhisinde yardımcı olur.


Birçok beyin rahatsızlığının ve hastalığının nedeni, yalnızca tahlillerle tam olarak ortaya çıkmayabilir. Geniş ve ayrıntılı bilgi, ancak MR çekimleriyle elde edilebilir. Hipofiz bezi için yapılacak MR çekimleri sayesinde hastalığın kısa sürede teşhisi konur ve en uygun tedavi planlaması yapılır.

Emar Çekilirken Dikkat Edilecek Hususlar

Emar çekimleri yapılmadan önce hastanın aç olması gerekebilir. Bu açlık süresi en az 4 ile 6 saat arasında olmalıdır. Emar çekimlerinde oluşan manyetik alan, insan vücudundaki metalleri çeker. Bu nedenle, yapay kalp kapağı, metal piercing, kalça protezi gibi metal içeren maddelerin vücutta bulunup bulunmadığı ile ilgili hastadan bilgi alınmalıdır. Uzman şüphelendiği veya bilgi alamadığı durumlarda röntgen çekimi yapılması gerekebilir. Tüm metalleri çektiği için gözlük, işitme cihazı, diş protezi gibi metal içerikli maddelerin de çıkarılması istenir.

Emar cihazının kapalı olan kısmında bazı hastalar klostrofobiden kaynaklı olarak korku yaşayabilirler. Bu hastalara da emar çekiminden önce sakinleştirici verilir. Hasta yatmadan önce kıyafetlerini çıkarması istenir ve işlem başlar. Emar çekimi işlemi, vücuda göre değişmekle birlikte en fazla 20 dakika içinde tamamlanır. Emar çekildikten sonra sonuçlar bir radyolog tarafından değerlendirilir ve hastalığın bulunduğu bölgeye göre yorumlanır. Sonuçlar uzman tarafından net bir şekilde değerlendirilir. Tedavi uygulanması için hastayla görüşme yapılır. Hipofiz emarı, hastalık teşhisinde ve tedavi planlamasında önemli bir araçtır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hipofiz Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Hipofiz Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Hipofiz Bezi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz Bezi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz Emarı Neden Çekilir?

Hipofiz Emarı Neden Çekilir?

Hipofiz Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Hipofiz Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Hipofiz Bezi Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz Bezi Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi