Hipofiz Adenomu Ameliyatı ve Sonrası
12 Temmuz 2024

Hipofiz Adenomu Ameliyatı ve Sonrası

Hipofiz bezi, beynin en alt kısmında, gözlerin hemen arkasında yer alan ve hormon üretiminden sorumlu olan yaklaşık bir santim boyutunda bir bezdir. Hormonları yönettiği için "şef organ" olarak adlandırılmaktadır. Adenom ise bu bezde oluşan bir tümördür ve genellikle iyi huylu olarak tanımlanır. İyi huylu tümör olan adenom, büyüme özelliği göstermeyen ve vücudun diğer organlarına yayılmayan bir yapıdadır. Hipofiz adenomu, beyinde sıkça rastlanan tümörlerden biridir. İyi huylu olmasına rağmen, bazen büyüyerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Adenom, bazen aşırı hormon salgılayabilir.

Hipofiz Adenomu Belirtileri

Hipofiz adenomu belirtileri, iki ana şekilde ortaya çıkar:
  • Adenomun kitle etkisiyle çevredeki dokulara baskı yapması, buna bağlı olarak baş ağrısı, hipofiz hormonlarının yapısının azalması ve görme kaybı gibi sorunlara neden olabilir.
  • Adenomun kontrolsüz şekilde hormon üretmesi.

Hipofiz Adenomu Tedavi Yöntemleri

Hipofiz adenomunun tedavi yöntemleri çeşitlidir ve adenomun başlıca belirtilerine, hormon üretip üretmemesine ve tomografi sonuçlarındaki görüntüsüne göre değişir.

Hipofiz Adenomu Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hipofiz adenomu ameliyatı, beynin alt kısmını ilgilendiren bir işlem olmasına rağmen genel olarak beyin ameliyatı olarak kabul edilmez. Ameliyat, burun köklerinden girilerek hipofiz bölgesine ulaşılır. Beyin bu ameliyat sırasında etkilenmez. Bu ameliyat, daha çok sinir operasyonuna benzer. Hipofiz adenomlarının tedavisinde kullanılan en yeni teknik olan endoskoplar ile navigasyon yöntemleriyle yapılan endoskopik hipofiz ameliyatları, kulak burun boğaz uzmanı ya da beyin cerrahi uzmanından oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilir.

Ameliyat sırasında burun pasajları yoluyla sinirlere ve bu sinirlerin arka kısmında hipofiz bezini bulunduran sella bölgesine ulaşılması işlemi kulak burun boğaz uzmanı tarafından uygulanırken, bu aşamadan sonra hipofiz bezine ulaşılması ve patolojinin çıkarılması beyin cerrahi uzmanı tarafından yapılır. Kulak burun boğaz uzmanı, aynı anda her iki burun pasajı yoluyla endoskopik olarak o bölgenin görüntülenmesini sağlarken, diğer burun pasajından beyin cerrahisi uzmanının ameliyat yapabilmesine olanak sağlar.

Endoskopik tedavi yöntemiyle gerçekleştirilen ameliyatların hemen ardından burun içine tampon yapılması gerekmektedir. Burunda oluşan destekleyici yapılar, ameliyat sırasında elde edilen kemik ve yumuşak dokular kullanılarak tamir edilir ve çeşitli cerrahi materyallerle desteklenir. Ameliyat sırasında beyin omurilik sıvısı kaçağı oluşması durumunda, kaçağın oluştuğu bölgede özel cerrahi yöntemler kullanılarak tamir edilmelidir. Bu kaçağa "BOS kaçağı" denir.

Hipofiz Adenomu Ameliyatı Sonrası

BOS kaçağı olduğu tahmin edilen hastalarda, ameliyat sonrasında bunun baskısını azaltmak için lomber drenaj gerekebilir. Minimal invaziv endoskopik tekniklerin kullanıldığı ameliyatlarda hastanede kalma süresi 2 ile 3 gün arasında değişmektedir. Endoskopik teknik, klasik ameliyat tekniği ile karşılaştırıldığında bazı önemli avantajlar sunar: Ameliyat sonrası buruna tampon gerekmemesi, mikroskoplarla görülmesi mümkün olmayan bölgelerin endoskop kullanılarak görülebilmesi sayesinde hastalığın tam olarak temizlenmesi ve hipofiz bezinin anatomik yapısının korunması gibi.

Hipofiz Adenomu Ameliyatı Tekrar Edebilir mi?

Hipofiz adenomu ameliyatından sonra tümörün tekrar büyüme ihtimali yıllar sonra gerçekleşebilir. Bu sebeple, operasyon sırasında yapılan tedavilere rağmen tekrar eden adenomlar ameliyatlarla tedavi edilebilir. Hipofiz adenomu ilaç ile de tedavi edilebilir. İlaç tedavisinde normal adenomların küçülmesi mümkündür. Kısa süreli ilaç tedavisi olabileceği gibi ömür boyu devam edilmesi gereken ilaç tedavileri de vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gülin

12 Temmuz 2024 Cuma

Hipofiz adenomu ameliyatından sonra tümörün tekrar büyüme ihtimali yıllar sonra gerçekleşebilir mi? Bu durumla karşılaşan başka hastalar oldu mu acaba?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gülin Hanım,

Hipofiz adenomu ameliyatı sonrası tümörün tekrar büyüme ihtimali ne yazık ki mevcuttur. Bu durum her hastada farklılık gösterebilir ve belirli bir zaman sonra tümör yeniden ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bu durumla karşılaşan başka hastalar da vardır. Bu nedenle, ameliyat sonrası düzenli kontrolleri ihmal etmemek oldukça önemlidir. Doktorunuz, bu konuda size özel bir takip planı oluşturacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni